Skip to content

VI KIMBERES EROBRING AF EUROPA – NÆSTEN

April 25, 2013

Stedet er HIMMERLAND – min hjemstavn !!  Året er 120 f.Kr. råbte chef-kimberen ud over sin store forsamling på Borremose-fæstningen:  UD VIL JEG, UD ! (omskrivning af Bjørnson). I så fulgte de med. Traskede afsted sydpå. I tusindvis. Ingen biler. Ingen tog. Ingen både. Ingen veje. Men med en stålsat vilje til at gakke ud for at erobre nyt og mere frodigt land. Det gjorde de så de næste knap 20 år. Nogen faldt fra (fik sikkert  kærester undervejs :-). Andre sluttede sig til. Til sidst var de omkring 60.000 driftige sjæle.

Og undervejs satte de den ene romerske legion efter den anden ud af spillet. Det er diplomatsprog for: huggede hovedet af dem!  I Rom var man mere og mere rædselsslagen. Hvad skulle der dog ikke kunne ske. 

TV-stationen DR-K viste i går en tysk udsendelse om kimbrertogtet. Meget interessant. Og hvis du var så uheldig ikke at se den, kan du kigge indenfor her:

http://www.dr.dk/tv/se/storm-over-europa/storm-over-europa-1-4

Det første store slag var i Kärnten i Østrig. Et af de næste, hvor kimbrerne også vandt, var i Provence. Bjerget Mont de Victoire har sit navn derfra.

Da det lykkedes romerne at slå kimbrernes følgesvende teutonerne, forsatte kimbrertogtet ind i Italien – ind på Po-sletten.  Herligt, tænkte de. Her blive VI.  Og vi vil slutte fred med Rom og endda tilbyde at være deres soldater.  Men i mellemtiden havde romerne taget sig gevaldigt sammen. Og med et lumskt bagholdsangreb ved Vercellæe vest for Milano gik det helt galt for os kimbere. Som TV-programmet viste, så faldt mange i kamp. Og masser begik kollektivt selvmord for at undgå at blive romerske slaver. 

Der sluttede TV. Men der sluttede togtet ikke for alle.  Det lykkedes nogle tusind kimbere at smutte væk. Og de har lige siden gemt sig oppe i Dolomitterne, ca. 50 km nord for Verona. Der bor de den dag i dag. Deres by hedder LJETSAN (dens italienske navn er Giazza). Dem besøgte vi for en del år siden. De kunne dog ikke genkende os 🙂   Men de havde skam et lille museum, der viste hele fodturen fra mine himmerlandske hjemegne og til Ljetsan.

Lidt sjovt. Og lidt hyggeligt. Vi plejer fortsat noget omgang med de gode folk dernede. 

Og bare én ting til:  HVIS NU…  Hvis nu kimbrerne havde vundet helt over romerne, hvordan så verden så ud i dag?  Anderledes i hvert fald. Om den ville være bedre, er en anden sag. En tros-sag.  Jeg vælger at tro det 🙂

Her på billedet kan I se den lange fodtur, som mine fæller tilbagelagde dengang:Image

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: